برای بسیاری، یک سر پر مو نماد سلامتی و شادابی است. بنابراین، طبیعی است که هنگام تجربه ریزش مو نگران باشید. یکی از مقصرانی که اغلب سرزنش می شود استرس است. اما آیا حقیقتی در این مورد وجود دارد یا صرفاً یک افسانه است؟ پاسخ این است که بله، استرس در واقع می تواند به ریزش مو کمک کند.
با این حال، درک مکانیسمهای موجود و انواع مختلف ریزش مو که استرس میتواند بر آن تأثیر بگذارد، مهم است. در اینجا مقالهای توسط گروه تالیف هیر پارادایس تالیف شده است که توضیح میدهد چگونه استرس شدید و استرس مزمن می تواند باعث ریزش مو و کاهش رشد مو شود.
استرس چگونه بر چرخه رشد مو تاثیر می گذارد
رشد مو از یک الگوی چرخه ای با سه مرحله پیروی می کند:
-
فاز آناژن (مرحله رشد)
این مرحله فعال رشد مو است که در آن فولیکول های مو به سرعت در حال تقسیم شدن و تولید تارهای موی جدید هستند. مرحله رشد می تواند سال ها طول بکشد و در هر زمان 80 تا 90 درصد از موهای سر شما را در بر بگیرد.
-
فاز کاتاژن (مرحله انتقال)
یک مرحله انتقالی کوتاه که چند هفته طول می کشد، که در آن رشد مو کند می شود و فولیکول برای استراحت آماده می شود.
-
فاز تلوژن (مرحله استراحت)
مرحله استراحت، که در آن رشد مو به طور کامل متوقف می شود و تار مو در نهایت به طور طبیعی می ریزد. این مرحله معمولاً حدود 3 ماه طول میکشد و در هر زمان حدود 10 تا 15 درصد از موهای سر شما در این مرحله هستند.
استرس شدید یا مزمن این چرخه رشد طبیعی مو را با وادار کردن فولیکول های مو برای ورود به فاز تلوژن پیش از موعد، مختل می کند و باعث افزایش ریزش مو و کاهش رشد مو می شود. تحقیقات نشان می دهد که هورمون های استرس مانند کورتیزول می توانند بر سلول های بنیادی فولیکول مو که مسئول رشد مو هستند تأثیر منفی بگذارند.اغلب چندین ماه پس از رویداد استرس زا هورمون کورتیزول منجر به افزایش ریزش مو و ایجاد یک مرحله استراحت طولانی می شود.
انواع ریزش موی ناشی از استرس
دو نوع اصلی ریزش مو با استرس مرتبط است:
-
تلوژن افلوویوم
این شایع ترین نوع ریزش موی ناشی از استرس است. معمولاً منجر به نازک شدن قابل توجه موها، به ویژه در قسمت تاج سر می شود که تصور می شود به دلیل افزایش میزان هورمون استرس به نام کورتیزول است که بر چرخه طبیعی سلول های بنیادی فولیکول مو تأثیر می گذارد. خبر خوب این است که تلوژن افلوویوم معمولاً موقتی است. هنگامی که عامل استرس زا فروکش کرد، رشد مو به طور معمول در عرض 3-6 ماه از سر گرفته می شود، حتی بدون درمان برای تقویت رشد مو.
-
تریکوتیلومانیا (کشیدن مو)
این یک بیماری کمتر رایج اما جدیتر است که با تمایل غیرقابل مقاومت برای کندن مو مشخص میشود. این می تواند با استرس، اضطراب یا بی حوصلگی ایجاد شود. این اختلال کشیدن مو به کمک حرفه ای نیاز دارد که اغلب شامل درمان و دارو می شود تا مشکلات عاطفی زمینه ای را مدیریت کند و از ریزش دائمی مو جلوگیری کند.
تفاوت بین ریزش موی ناشی از استرس، آلوپسی آرئاتا و ریزش مو با الگوی زنانه چیست؟
در اینجا به تفکیک تفاوتهای بین ریزش موی ناشی از استرس، آلوپسی آرهآتا و ریزش موی زنانه میپردازیم:
-
ریزش موی ناشی از استرس
این ناشی از استرس فیزیکی یا احساسی است که منجر به نازک شدن منتشر در سراسر پوست سر می شود. این موقتی است و مو ها معمولاً زمانی که استرس شدید یا مزمن شما فروکش کرده و سلول های بنیادی فولیکول مو شما بهبود می یابند، دوباره رشد می کنند.
-
آلوپسی آره آتا
این یک بیماری خود ایمنی است که باعث ریزش موی تکهای در هر نقطه از بدن میشود، نه فقط پوست سر. نیاز به درمان پزشکی دارد.
-
ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه
این یک بیماری ارثی با کم پشت شدن تدریجی در یک الگوی مشخص است. این یک وضعیت دائمی است که در آن سلولهای بنیادی فولیکول مو از بین میروند، اما درمانهای مختلف مانند مسدودکنندههای DHT میتوانند پیشرفت را کاهش دهند و کاشت مو میتواند رشد دائمی مو را بازگرداند.
چگونه ریزش موی مرتبط با استرس را شناسایی کنیم؟
کم پشت شدن موی ناشی از استرس اغلب دارای ویژگی های متمایزی است که می تواند به تمایز آن از علل دیگر کمک کند:
-
شروع ناگهانی
ریزش مو معمولا چند ماه پس از یک رویداد استرس زا شروع می شود.
-
کم پشتی در همهی نقاط
موها از سرتاسر پوست سر می ریزند، نه در الگوی خاصی مانند طاسی الگوی مردانه یا زنانه.
-
بدون خارش یا پوسته پوسته شدن
برخلاف شرایطی مانند پسوریازیس پوست سر، ریزش موی ناشی از استرس باعث تحریک پوست سر نمی شود.
اگر ریزش مو را تجربه می کنید و مشکوک به استرس هستید، توصیه می شود با یک پزشک متخصص مشورت کنید. آنها می توانند معاینه پوست سر انجام دهند، در مورد سابقه پزشکی شما صحبت کنند و سایر علل بالقوه را رد کنند.
چگونه ریزش موی ناشی از استرس را درمان کنیم
کلید مقابله با این وضعیت در مدیریت استرس برای حمایت از فاز رشد فولیکول مو نهفته است. در اینجا چند استراتژی وجود دارد:
-
عامل استرس زا را شناسایی و برطرف کنید
در صورت امکان، سعی کنید منبع استرس را در زندگی خود از بین ببرید یا به حداقل برسانید.
-
استفاده از تکنیک های آرامش و مدیریت استرس
تمرین هایی مانند مدیتیشن، تمرینات تنفس عمیق و یوگا می توانند به میزان قابل توجهی سطح استرس شدید یا مزمن را کاهش دهند.
-
انتخاب یک سبک زندگی سالم
خواب کافی، خوردن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم، همگی به سلامت بدن و ذهن کمک می کنند، که می تواند به سلول های بنیادی فولیکول مو کمک کند و به رشد موهای قوی تر و سالم تر کمک کند.
-
استفاده از مکمل ها را در نظر بگیرید
کمبود بیوتین، ویتامین D و آهن می تواند به ریزش مو کمک کند. برای تعیین اینکه آیا مکمل برای شما مناسب است یا خیر، با پزشک مشورت کنید.
در حالی که هیچ درمان معجزه آسایی برای ریزش موی ناشی از استرس وجود ندارد، ارتقاء سلامت کلی و کاهش سطح استرس می تواند به طور قابل توجهی بازسازی و سلامت فولیکول مو را بهبود بخشد. همچنین می توانید برای بررسی روش های حمایت از رشد مو مثل prp با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
چقدر ریزش مو طبیعی است؟
ریزش 50 تا 100 مو در روز طبیعی است. با این حال، اگر هنگام شانه کردن یا شستن، متوجه شدید موهای بیشتری بیرون میآید، میتواند نشانه مشکلات اساسی از جمله استرس باشد.
آیا موهای من بعد از ریزش موی ناشی از استرس دوباره رشد خواهند کرد؟
در بیشتر موارد تلوژن افلوویوم، پس از برطرف شدن عامل استرس زا و کاهش هورمون های استرس به سطوح سالم، موها به طور طبیعی دوباره رشد می کنند. با این حال، اگر ریزش موی شما شدید یا مداوم است، مشورت با پزشک بسیار مهم است.
آیا می توانم ریزش موی ناشی از استرس را با دارو درمان کنم؟
ریزش مو می تواند نشانه ای از استرس باشد، بنابراین بهتر است مستقیماً با عامل استرس زا مقابله کنید. با این حال، درمانهای ریزش مو وجود دارد که به رشد مو کمک میکند و از بهبود سریعتر و سالمتر موهای شما کمک میکند. این می تواند شامل مزوتراپی پوست سر باشد که بر بهبود سلامت پوست سر و فولیکول های مو تمرکز دارد و درمان های فاکتور رشد PRF (فیبرین غنی از پلاکت) یا PRP (پلاسمای غنی از پلاکت) که از فاکتور رشد طبیعی بدن شما برای حمایت از سلامت و رشد مو استفاده می کند.
آیا محصولات مراقبت از مو خاصی وجود دارد که بتواند به ریزش موی ناشی از استرس کمک کند؟
در حالی که هیچ محصولی مستقیماً ریزش موی ناشی از استرس را برطرف نمی کند، حفظ یک روال ملایم مراقبت از مو با شامپوها و نرم کننده های مغذی می تواند سلامت کلی مو را ارتقا دهد. همچنین مقابله با عامل استرس زا، تمرین تکنیک های تمدد اعصاب و داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار مهم است.
چه زمانی در مورد ریزش مو باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر توصیه می شود با پزشک مشورت کنید:
-
ریزش موی ناگهانی یا بیش از حد
از دست دادن بیش از 100 تار مو در روز یا مشاهده تکه های طاسی نیاز به ارزیابی حرفه ای دارد.
-
وقتی ریزش مو با خارش، قرمزی یا پوسته پوسته شدن همراه است.
این علائم می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای پوست سر باشد که نیاز به درمان پزشکی دارد.
-
ریزش مو که بیش از 6 ماه ادامه داشته باشد
در حالی که ریزش موی ناشی از استرس اغلب خود به خود برطرف می شود، ریزش مداوم می تواند دلایل دیگری داشته باشد.
-
ریزش موی غیر قابل توضیح در کنار سایر نگرانی های سلامتی
ریزش مو گاهی اوقات می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد. اگر ریزش مو همراه با خستگی، تغییرات وزن یا سایر علائم غیرقابل توضیح را تجربه کردید، برای رد هرگونه مشکل پزشکی با پزشک مشورت کنید.
تشخیص و درمان به موقع برای مدیریت موثر ریزش مو بسیار مهم است. هیر پارادایس در تهران می توانند به طور دقیق علت ریزش موی شما را تشخیص دهند و مناسب ترین برنامه درمانی را به شما توصیه کنند.